2min

Tags in dit artikel

,

Intel heeft experimentele x86-processor gemaakt met een zonnecel ter grote van een postzegel. De zogeheten Near-threshold voltage processor verbruikt slechts 10 mW (milliwatt), waardoor de aanwezige zonnecel voldoende energie kan leveren om de processor te voorzien van stroom.

Het mooie aan de chip is dat die niet perse zonlicht nodig heeft. Intel demonstreert de chip aangedreven door het licht van een bureaulamp. Het is onbekend of er is bijgedragen door de aanwezige podiumverlichting bij de presentatie op Intels ontwikkellaarsconferentie IDF, het zal allicht iets helpen maar het blijft bijzonder. Deze technologie maakt volgens Intel instant wake-up voor elektronica mogelijk.

Tot nu toe zijn er nog geen plannen om de op zonnekracht aangedreven processor daadwerkelijk in producten uit te brengen vertelt Intel-CEO Pail Otellini. Wel heeft Intel een duidelijke beeld geschept van de mogelijkheden die de transistortechnologie nog te bieden heeft.

De x86-processor is in wezen een pentium-processor, maar dan voorzien van verbeterde efficiency qua energieverbruik. Het systeem waarmee de chipdemonstratie werd gedaan draait op Linux en maakt gebruik van speciaal DDR3-geheugen ontwikkeld door Micron. Dit DDR3-geheugen is 7x efficiënter dan normaal DDR3-geheugen en draagt de naam Hybrid Memory Cube.

Intel onderzoeker Shekhar Borkar geeft aan dat Intel als doel heeft om de komende 10 jaar de processoren nog veel energiezuiniger te maken dan nu het geval is. Dit zou pas het begin zijn, ter illustratie liet hij weten dat servers vandaag de dag ongeveer 200 watt nodig hebben om 100 Gigaflops te halen, Intel hoopt dit in 10 jaar tijd terug te kunnen brengen naar 2 Watt.

Hieronder is een video te zien waarbij de nieuwe zonnecel processor draait op Windows.