1 min

Tags in dit artikel

, ,

Google heeft zijn nieuwe programmeertaal genaamd Dart onthuld. Dart moet niet worden verwart met het advertetentiesysteem dat Google enkele jaren terug overnam van DoubleClick. Dart is een echte open source programmeertaal die gericht is op webapplicaties. Google zegt dat Dart nog eenvoudiger is om te leren dan Javascript en ook een goed alternatief is voor Javascript.

Op 12 september liet Google weten bezig te zijn met het ontwikkelen van de nieuwe programmeertaal. Dart is nu officieel gepresenteerd door Lars Bak, verantwoordelijke voor de V8-javascriptcampagne. Volgens Google is Dart relatief eenvoudig om te leren en is het zowel een gestructureerde als een flexibele programmeertaal voor het bouwen van webapplicaties.

Verder laat Bak op zijn blog weten dat de scripttaal gebruik maakt van optionele types en een classificatiemethode die in sommige programmeertalen wordt toegepast. Bij het schrijven van een code zou het mogelijk zijn om pas later types toe te voegen.

De geschreven programma’s kunnen op twee manieren worden gedraaid; via een virtuele machine (VM) of door deze te compileren naar javascript-code. Verwacht wordt dat in de toekomst Google’s webbrowser Chrome de Dart VM geïntegreerd zal hebben. De previewversie van Dart is online gezet op de website Dartlang.org. Op deze website is de opensource beschikbaar en staan er technische handleidingen en voorbeelden.