2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De rechtzaak tussen Samsung en Apple waarin de inzet een mogelijk verbod op de iPhones en iPads met 3G was gaat niet door. Dat heeft de rechter in Den Haag vandaag besloten. Samsung eiste een verbod op de verkoop van de iPhones en iPads met 3G omdat Apple geen licentie heeft om gebruik te mogen maken van de door Samsung gepatenteerde 3G-technologie.

Eind vorige maand stelde Samsung dat Apple geen licentie wilde afsluiten op Samsungs 3G-patenten. Hierop eiste Samsung een verbod op alle producten waarmee Apple gebruik maakt van 3G. Andere partijen zoals HTC en Nokia hebben wel een licenties afgenomen bij Samsung.

Apple heeft in de rechtbank laten weten dat ze niet de mogelijkheid heeft gekregen om een licentie af te sluiten. "Samsung blokkeerde onze gesprekken waardoor onderhandelen niet mogelijk was", aldus Apple.

De rechter bepaalde vandaag dat derden altijd moeten kunnen rekenen op een aanbod van zo’n licentie. Vooral omdat het om een zeer breed patent gaat. Dit is vastgelegd onder bepaalde voorwaarden in de Fair, Reasonable and Non-Discriminatory (FRAND).

De gevraagde vergoeding van Samsung aan Apple voor de licentie was echter zo hoog dat de rechter concludeerde dat Samsung niet werkelijk bereid is geweest een licentieovereenkomst onder FRAND-voorwaarden af te sluiten. De rechter vindt dat de partijen nu samen opnieuw rond de tafel moeten om tot een overeenkomst te komen. Mocht Apple een acceptabel bod van Samsung afslaan dan mag Samsung alsnog een verbod op de Apple-producten eisen.