2min

De wereldwijde storing in het netwerk van RIM zit nog vers in ons geheugen. Dat is ook het geval bij onze volksvertegenwoordigers. Een meerderheid van de Tweede Kamerleden kiest nu openlijk partij voor gedupeerden. Zij vinden dat consumenten automatisch een financiële vergoeding zouden moeten krijgen bij grote storingen.

Dat blijkt uit een rondvraag van NU.nl bij enkele politieke partijen. Groenlinks en D66 pleiten voor wetgeving om providers hiertoe te verplichten. De PVV, PvdA en VVD voelen meer voor zelfregulering.

Arjen El Fassed van Groenlinks vindt het introduceren van regelgeving voor providers bij netwerkstoringen "een goed idee". Of de compensatie in vorm van een financiële vergoeding of in een andere vorm gegoten moet worden, is in zijn optiek afhankelijk van de abonnementsvorm. Kees Verhoeven (D66) sluit zich hierbij aan: "Als consumenten door fouten van providers lang van internet en telefonie zijn afgesloten, kan dat zeer nadelige consequenties en kosten met zich meebrengen. Compensatie moet dan ook goed geregeld zijn en zeker niet eenzijdig vanuit de providers zelf", aldus Verhoeven.

Jhim van Bemmel (PVV) ziet meer heil in zelfregulering. Hij denkt dat providers het beste een vergoeding kunnen verstrekken die afhankelijk is van de duur van de netwerkstoring. Dus hoe langer de storing duurt, des te groter de compensatie. Martijn van Dam (PvdA) is niet direct voorstander van wetgeving, maar erkent dat het wel de moeite waard is om deze mogelijkheid te onderzoeken. De VVD heeft een duidelijkere opstelling. Volgens Afke Schaart hoeven providers geen compensatie te geven, maar doen ze dat uit eigen beweging toch. Bovendien, zo stelt de politica, kunnen mensen overstappen als ze niet tevreden zijn.

De SP heeft is eveneens een voorstander van compensatie bij een storing, maar wil nog geen uitspraak doen of dit door wetgeving of zelfregulering dient te gebeuren.