2min

Vanochtend schreef Techzine al dat er vandaag een conferentie is waar politici en beveiligingsexperts en internetkenners over de gevaren van het internet en cyberoorlogvoering zullen spreken. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague heeft hier kenbaar gemaakt dat hij geen heil ziet in internetcensuur door nationale overheden.

Hij deed deze uitspraak in de openingsspeech van de conferentie. Hij erkent de gevaren van hackers voor de samenleving, maar het publieke belang is er in zijn ogen niet mee gediend door censuur toe te passen op het internet. "Het internet moet vrij toegankelijk blijven en geen getto vormen", aldus miniser Hague.

In plaats van het blokkeren van allerlei websites heeft het afsluiten van nieuwe internationale verdragen zijn voorkeur. "Het opleggen van individuele regels die per land verschillen zorgt voor belemmeringen op de vrije markt, de internationale handel en de vrije verspreiding van informatie en ideeën", aldus de Britse minister. Dit is een indirect verwijt dat gericht is tegen China en Rusland. Beide landen zijn in het verleden geregeld in het nieuws geweest omdat zij zich schuldig zouden maken aan het schenden van mensenrechten door het toepassen van internetcensuur.

Hij erkent dat alle aanwezigen waarschijnlijk uiteenlopende ideeën erop nahouden om de gevaren van cyberspace aan te pakken, "maar de redenen om samen te werken zijn dwingender dan de issues die ons scheiden". Hague stelt dat mensenrechten een universeel goed zijn en dat deze niet mogen wijken voor culturele of politieke verschillen.

Minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal zei afgelopen juni in iets andere bewoordingen hetzelfde op de Asia-Europe Meeting in Boedapest. "De vrijheid van informatie is een fundamenteel mensenrecht. Alle leden van de VN hebben zich daaraan verbonden. En de vrijheid van informatie geldt evenzeer op het internet. Het is de verantwoordelijkheid van al onze regeringen om ervoor te zorgen dat het internet vrij is. Geen politieke censuur. Geen beperkingen voor internetcafés, geen blokkades van internet, zoals in Syrië of Libië", aldus minister Rosenthal.

Frankrijk en Italië denken er heel anders over. In Frankrijk bestaat de mogelijkheid om mensen van het internet af te sluiten. Onlangs is daar het ’three strikes out’ principe wettelijk vastgelegd: als je drie keer betrapt wordt op schenden van auteursrechten, kan de overheid je internetverbinding afsluiten. Italië wil nog strengere regels opleggen: daar werken bestuurders aan nieuwe wetgeving waarbij gebruikers van het internet afgesloten kunnen worden na één enkele overtreding.

Of de conferentie iets concreets zal opleveren is moeilijk te beantwoorden. Groot heikelpunt is dat de een regulering beschouwt als internetcensuur terwijl de ander het als middel beschouwt om illegale internetactiviteiten aan banden te leggen.