2min

Tags in dit artikel

,

Gisterenavond verscheen er een bericht van Anonymous op internet. Daarin eist de internationale hackersgroep een verblijfsvergunning voor Mauro, die gisteren te horen kreeg dat hij terug naar Angola moet.

Mauro is een 18-jarige Angolese man die acht jaar geleden naar Nederland vluchtte. Sindsdien woont en verblijft hij in ons land. Hij leert de Nederlandse taal en gaat zelfs studeren. Maar dan komt het besluit van minister Leers om hem geen verblijfsvergunning te geven. De oppositie is het hier niet mee eens en eist dat de minister zijn discretionaire bevoegdheden gebruikt om hem alsnog een verblijfsvergunning te geven.

Aanvankelijk zegt de minister dat hij slechts de regels uitvoert, maar onder grote politieke en maatschappelijke druk zegt hij nog eens naar deze zaak te kijken. Gisteren vond er in de Tweede Kamer een debat plaats over deze kwestie. De oppositie diende twee moties in met als doel om Mauro aan een verblijfsvergunning te helpen. Voor beide moties was geen parlementaire meerderheid: van de 150 Kamerleden stemden slechts 72 voor een permanente verblijfsvergunning.

Enkele leden van Anonymous hebben deze ontwikkelingen op de voet gevolgd. Via een bericht eisen zij een verblijfsvergunning voor de Angolese man. "Mauro is een voorbeeld voor alle immigranten. Het Nederlandse volk wil dat hij blijft. Mauro woont al acht jaar in Nederland, spreekt vloeiend Nederlands, voetbalt en volgt een studie. Maar nu moet hij terug naar Angola, een land met veel problemen en gevaar", aldus de opsteller van het bericht.

Wat de consequenties zijn als de minister geen gehoor geeft aan deze oproep wordt niet beschreven. Hij noemt het CDA expliciet als mogelijk doelwit, maar ook andere partijen die niet hebben ingestemd met een verblijfsvergunning (VVD en PVV) hebben een bullseye op hun rug. Ten slotte noemt de auteur nog een datum: vrijdag 4 november. Een concrete dreiging vermeldt het Anonymous-lid niet in het bericht, maar het is aannemelijk dat hij andere leden oproept om de websites van deze politieke partijen offline te halen.

Hoewel Anonymous aanvankelijk opkwam voor de privacy van internetgebruikers, mengt de hackersgroep zich steeds vaker in het publieke debat: eerst door zich achter de betogers van de Occupy-beweging te scharen, ditmaal door zich met het politieke besluit van de Tweede Kamer en minister Leers van Immigratie en Asiel.

Deze week zullen ook Fox News en Facebook het doelwit van een hack-aanval zijn. Op 5 november zullen zij ten prooi vallen aan Anonymous, respectievelijk voor het verspreiden van ‘propaganda’ over de Occupy-beweging en het verkopen van onze privégegevens. Het wordt dus nog een druk weekje voor de hackers van Anonymous.