2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Zowel Sony als Microsoft doen goede zaken op de gamingmarkt. Beide elektronicabedrijven hebben wereldwijd al meer dan 50 miljoen exemplaren van hun gaming consoles verkocht. De tijd dat Microsoft meer Xbox 360 consoles heeft verkocht dan Sony Playstation 3 komt binnenkort echter aan een einde. De hete adem van Sony voelt Microsoft nu echt in de nek.

Tot op heden heeft Sony wereldwijd 56 miljoen exemplaren van de PlayStation 3 weten te verkopen. De teller van Microsoft staat op 57,3 miljoen exemplaren van de Xbox 360.

Ook over het afgelopen kwartaal zijn er cijfers bekendgemaakt. Toen wist Sony 3,7 miljoen PS3 consoles te verkopen, waar Microsoft bleef steken op 3,5 miljoen stuks. Het aankomende kwartaal, met de feestdagen voor de boeg, worden er over het algemeen meer gameconsoles verkocht en verwacht wordt dan ook dat het verschil dan ook groter zal zijn.

Al met al is het een zeer knappe prestatie van Sony. De PlayStation 3 is pas een jaar na de lancering van de Xbox 360 op de markt gekomen. Microsoft had dus een flinke voorsprong op Sony, maar het Japanse elektronicabedrijf heeft een grote inhaalslag weten te maken. Qua verkoopaantallen zijn beide bedrijven aan elkaar gewaagd. Volgens Destructoid hebben de prijsverlaging van de PlayStation 3 en exclusieve games zoals Uncharted 3 bijgedragen aan het succesverhaal van Sony.

De volgende vraag zal bij gameliefhebbers vast al geruime tijd in hun gedachte ronddwalen: wanneer komen Sony en Microsoft met een opvolger van de populaire consoles? Een ogenschijnlijk eenvoudige vraag, maar het antwoord is lastiger te geven. In juni zei Jack Tretton, de hoogste baas bij Sony, dat het bedrijf voorlopig geen discussie start over de PlayStation 4. Amper twee weken laten gaan er geruchten dat de PS4 dit jaar nog in productie genomen zal worden. In september zou er volgens de laatste geruchten een topontmoeting bij Sony hebben plaatsgevonden waarin de deelnemers gezegd zouden hebben dat de PS4 over anderhalf jaar op de markt te koop zal zijn.

Ook over een opvolger van de Xbox 360 doen de wildste verhalen de ronde. Volgens de website Boy Genius Report zou op de E3-beurs van 2012 al de nieuwe Xbox gepresenteerd worden aan het publiek. Deze nieuwe console zou naast sterk verbeterde, Avatar-achtige graphics ook een hogere mate van kunstmatige intelligentie (AI) beschikken.

Zowel Sony als Microsoft hebben officieel nog geen opvolger aangekondigd voor hun game console. Liefhebbers zullen voorlopig dus genoegen moeten nemen met de hardware die ze op dit moment in huis hebben.