2min

John Theriault, het hoofd van de beveiligingsafdeling bij Apple, is onlangs op straat gezet door zijn werkgever. Aanvankelijk zou hij vrijwillig met pensioen zijn gegaan, maar steeds meer berichten spreken deze geruchten tegen. Het lijkt erop dat het kwijtraken van twee prototypes van de iPhone de werkelijke reden is van zijn ontslag.

De nieuwswebsite 9to5Mac kwam als eerste naar buiten met het nieuws over het mogelijk gedwongen ontslag van Theriault. Later kreeg AllThingsD, de officiële techweblog van persbureau Bloomberg, de bevestiging van welingelichte bronnen dat zijn ontslag allerminst vrijwillig was: hij zou op straat zijn gezet, omdat Apple-medewerkers tot twee keer toe een prototype van de nieuwe iPhone zijn kwijtgeraakt.

In het recente verleden hebben verschillende Apple-medewerkers tot twee keer toe een prototype van de nieuwe, nog niet uitgebrachte iPhone verloren. De eerste keer was in april 2010. Gadgetblog Gizmodo had het toestel van de vinder overgenomen voor een bedrag van 5000 dollar. Daarop ontving de blogger een bericht van Apple met het vriendelijke verzoek om het toestel terug te geven en alle gepubliceerde informatie te verwijderen. Uiteindelijk kregen twee mannen onlangs een boetebedrag van de rechter opgelegd voor hun aandeel in deze zaak.

Eind augustus vond het tweede voorval plaats. Een medewerker zou het prototype in een Mexicaans restaurant zijn kwijtgeraakt. Daarop bezochten beveiligingsmedewerkers van Apple het restaurant, maar vonden geen toestel. Apple wist het toestel vervolgens elektronisch te traceren naar het appartement van een 22-jarige jongeman, maar ook daar bleek het prototype niet aanwezig.

Het resultaat van de laatste speurtocht is dat de politie een intern onderzoek start naar haar eigen rol in deze zaak en dat Apple mogelijk een rechtszaak aan zijn broek krijgt voor de huiszoeking.

Bij beide gevallen gingen er geruchten dat het niets meer dan een publiciteitsstunt van Apple was om het nieuwe, op handen zijnde toestel onder de aandacht te brengen. Publiciteitsstunt of niet, het ontslag van John Theriault is wel echt.