1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Voor 2015 zal er een compleet cyberleger paraat staan dat bestaat uit Defensie Cyber Commando’s die zijn gespecialiseerd in verdedigen, aanvallen, vertragen en manoeuvreren aldus generaal-majoor Sander Schnitger, directeur operationeel beleid Defensie.

Vanaf 1 januari 2012 zal er een gespecialiseert digitaal verdedigingsteam opgesteld worden onder leiding van Nederlands eerste cyberkolonel, Hans Folmer. Dit team zal voor 2015 uitgroeien tot een heus Defensie Cyber Commando (DCC) en Defensie Cyber Expertise Centrum (DCEC).

Om dit doel te bereiken heeft defentie 50 miljoen euro gereserveerd. In eerste instantie zal de hoofdtaak van het team zijn, het beschermen van alle wapen-regel- en ICT-systemen en de daaraan gekoppelde netwerken.

Naast de verdediging zal het ook de bedoeling zijn dat het cyberleger in staat moet zijn aan te vallen. "We moeten in het digitale domein offensieve handelingen kunnen verrichten. Dat geldt zowel tactisch als strategisch", zegt generaal-majoor Sander Schnitger, directeur operationeel beleid tegen de Defensiekrant.

Naast land, zee en lucht krijgt cyber definitief een eigen krijgsmacht binnen Defensie. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) krijgt de taak om de digitale dreigingen te financieren.