2min

Gisteren meldde Techzine dat Google de broncode voor Ice Cream Sandwich had vrijgegeven. Nu blijkt dat het internetbedrijf niet de volledige code heeft vrijgegeven en een deel achterhoudt voor het publiek. Het ontbrekende deel volgt op een later tijdstip.

Ontwikkelaars en hobbyisten waren gisteren aangenaam verrast toen Google kenbaar maakte de broncode voor Ice Cream Sandwich eerder beschikbaar te stellen. Normaal gesproken wacht Google hiermee tot de eerste smartphones en tablets met dit besturingssysteem zijn uitgegeven.

Het is aannemelijk dat Google zich de negatieve commentaren heeft aangetrokken op het niet vrijgeven van de broncode van Honeycomb. Google zag dit niet zitten omdat het van mening was dat de broncode van deze versie niet van hoogstaande kwaliteit zou zijn.

Google besloot uit eigen beweging om de broncode van het nieuwe besturingssysteem ditmaal eerder vrij te geven. Zo kunnen ontwikkelaars en makers van Android-ROM’s aan de slag.

Iedereen verwachtte aanvankelijk dat Google de gehele broncode zou vrijgeven, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Jean-Baptiste Queru, software-ingenieur bij Google, maakte daarvan melding op het Android-forum. "Buildconfiguraties voor andere apparaten komen later. Deze aanvullingen komen zodra we ons zeker voelen dat ze geschikt zijn om uit te komen op consumentenapparaten", aldus de ingenieur.

Google wil met Ice Cream Sandwich een einde maken aan alle verschillende Android-versies voor smartphones en tablets. De Samsung Galaxy Nexus is de eerste smartphone die voorzien is van het nieuwe besturingssysteem. De nieuwe tablet die computerfabrikant Lenovo dit jaar uitbrengt zal waarschijnlijk de eerste tablet zijn met Ice Cream Sandwich.