2min

Tags in dit artikel

, ,

Op dit moment is de Tweede Kamer aan het debatteren over een downloadverbod. Veel politici hebben laten doorschemeren dat het downloadverbod dat door staatssecretaris Fred Teeven is voorgelegd niet kan rekenen op al teveel steun, waardoor er waarschijnlijk geen meerderheid in de kamer voor zal zijn. Kamerleden vrezen voor vervolging van internetgebruikers en dat hierbij het privacy in geding komt.

Volgens politici zou de privacy van internetgebruikers in het geding komen bij de nieuwe wetgeving en is het voor een burger lastig om te beoordelen of content legaal of illegaal is. Het CDA lijkt in zijn geheel tegen het wetsvoorstel te zijn. Zo liet het kamerlid Madeliene van Toorenburg aan het ANP weten dat zelfs een kleine gebruiker die een enkele keer iets download al kan worden vervolgt. Ook stelt het CDA dat een carnavalsvereniging of bejaardenhuis niet de strijd zou moeten aangaan met partijen als Buma Stemra. Daarbij is geen sprake van commercieel gebruik, de Buma Stemra zou juist achter de horeca en de winkels aan moeten gaan.

Bij Groenlinks lijken ze de mening te delen van het CDA. Zij stellen dat bijvoorbeeld een kinderdagverblijf gevrijwaard moet zijn als zij bijvoorbeeld een tekening van Dick Bruna aan de muur hebben hangen. Groenlinks vind dat het hele systeem moet worden omgegooid en dat royalties betalen per nummer of per boek niet meer van deze tijd is.

In het het debat dat nu plaatsvindt zal naast het downloadverbod ook het afschaffen van de thuiskopieregeling ter sprake komen. Of dit op een meerderheid kan rekenen is nog zeer onduidelijk. De kamer lijkt hierover enorm verdeeld te zijn.