2min

Gisteren schreef Techzine al over een weggeefactie van Microsoft aan ontwikkelaars. Als zij in twee maanden tijd drie apps voor Windows Phone maakten, mogen zij de HTC 7 Surround smartphone houden die Microsoft verstrekt. Anders zullen ze het toestel weer moeten overhandigen aan het computer- en softwarebedrijf. Ook voor de gewone gebruiker heeft Microsoft een ludieke weggeefactie georganiseerd. Wie via Twitter meldt dat hij een Android-smartphone met malware heeft, maakt kans op een gratis Windows Phone toestel.

Android Market heeft veel apps in zijn assortiment welke voorzien zijn van malware. Ontwikkelaars kunnen namelijk anoniem en zonder een grondige controle die daaraan voorafgaat apps plaatsen in de Android Market. In theorie is het dus mogelijk om malafide apps te maken en gratis ter beschikking te stellen. Helaas gebeurt dat ook in de praktijk op grote schaal, Google doet wel zijn best om na een melding zo snel mogelijk de apps weer te verwijderen. Tussen juli en oktober is het aantal apps dat voorzien is van malware echter wel toegenomen met 472 procent.

Gisteren maakte Google bekend dat het 22 apps die met malware besmet zijn uit de Android Market heeft verwijderd. Een medewerker van Microsoft speelde handig in op deze berichtgeving door een weggeefactie te starten. Android-gebruikers die een toestel hebben welke met malware is besmet, kunnen dat doorgeven via Twitter onder de hastag #Droidrage. Zij maken dan kans om een Windows Phone-toestel te winnen.

De Microsoft-medewerker vertelde er helaas niet bij hoeveel toestellen het bedrijf weggeeft, welke type toestel je kunt winnen en wie kunnen meedingen in deze actie. Bij Techzine weten we dus niet of Nederlanders ook mogen deelnemen aan de actie. Maar ach, niet geschoten is altijd mis.