2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een teleurstelling voor enkele fanatieke PlayStation 3-gamers. Zij hadden vorig jaar een rechtszaak aangespannen tegen Sony, omdat het technologiebedrijf de Other OS-functie had verwijderd uit de PS3. Rechter Richard Seeborg stelt Sony echter in het gelijk, het bedrijf mag de functie gewoon verwijderen.

Met de Other OS-feature konden gebruikers een speciale versie van het besturingssysteem Linux installeren op hun PS3. Deze optie zat er van meet af aan in, maar door een software-update werd de OtherOS-optie geschrapt en behoorde deze functionaliteit tot het verleden. In theorie was het mogelijk om illegaal gedownloade games via deze Linux-versie te spelen op de PS3. Daarom besloot Sony op 1 april 2010 een update uit te brengen waarin de OtherOS en dus ook het draaien van Linux op de PS# werd geschrapt, hiermee zorgde Sony ervoor dat de PS3 weer beveiligd was tegen het spelen van illegaal gedownloade games.

Een groep gebruikers was echter boos op Sony vanwege de maatregel. Zij eisten hun geld terug, omdat zij vonden dat Sony de PS3 dusdanig had aangepast dat het computersysteem niet langer functioneerde zoals hen beloofd was op de dag dat ze de console kochten. Een deel van de gebruikers stapten naar de rechter om hun geld terug te eisen.

Zeven van de acht eisen tegen Sony waren vorig jaar al door de rechter verworpen. Ook de laatste eis is nu van tafel. Seeborg zet vraagtekens bij de handelswijzen van Sony, maar benadrukt dat het geen wetten overtreedt. "Als het gaat om klanttevredenheid en het opbouwen van loyaliteit, was het wellicht twijfelachtig om de Other OS-feature te verwijderen. Als juridische kwestie zijn de aanklagers er echter niet in geslaagd om met feiten te komen of een theorie te vormen over waarom Sony verantwoordelijk kan worden gehouden", aldus de rechter.