2min

Tags in dit artikel

, , ,

Intel heeft volgens de USB-IF organisatie, de standaardisatieorganisatie achter USB-technologie, de USB 3.0-standaard volledig geïntegreerd in de nieuwe Series 7-chipset voor de Ivy Bridge-processoren, welke in april worden verwacht.

De USB-IF organisatie heeft deze week een persbericht uitgegeven waaruit blijkt dat Intel’s volgende generatie chipsets volledig geschikt zijn voor USB 3.0. Al aan het begin van dit jaar was bekend dat Intel een USB 3.0 controller zou toevoegen aan de nieuwe chipsets, alleen was nog onduidelijk welke chipsets precies. Zo was de verwachting dat ook bij Sandy Bridge E de USB 3.0-controller zou worden geïntegreerd maar deze bleek bij de lancering nog te ontbreken. De Ivy Bridge processoren zullen dus wel gaan beschikken over USB 3.0-controller. De compatibiliteit tussen verschillende USB 3.0 apparaten is uitgebreid getest door het USB-IF en op basis daarvan heeft Intel de certificering ontvangen.

Het is wel opvallend dat Intel nu pas zover is dat het USB 3.0 in haar chips kan implementeren aangezien het zelf heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van USB 3.0. AMD implementeerde begin dit jaar al een 4-poort USB 3.0 in zijn A75 Llano processoren.

De moederbordfabrikanten zijn voor de Intel-borden op dit moment nog afhankelijk van losse USB 3.0 controllerchips van bedrijven zoals NEC/Renesas, ASMedia en Etrontech. Deze fabrikanten gebruiken een PCI-Express 2.0 lane om genoeg bandbreedte vrij te maken voor een USB 3.0-controller. Dit biedt voldoende snelheid om één USB 3.0-poort op volledige snelheid te gebruiken maar door gebruik te maken van Hubs worden er vaak 4 tot zelfs 12 poorten aan één enkele lane gehangen.