2min

Uitgeverij Sanoma, Playboy USA en het Nederlandse model Britt Dekker stappen gezamenlijk naar de rechter. Daar moet GeenStijl zich tegenover de rechter verantwoorden voor het opnemen van links naar uitgelekte naaktfoto’s van Dekker. GeenStijl weigert om deze van de site te halen.

Eind oktober schreef GeenStijl een artikel over de uitgelekte naaktfoto’s van Britt Dekker, één week voor het verschijnen van de foto’s in het mannenblad. In het artikel had de redacteur een link opgenomen die de lezer doorverwees naar een Australische downloadwebsite genaamd FileFactory waar de foto’s online stonden. In een update had de redactie nog een tweede link opgenomen.

Volgens Sanoma, Playboy USA en Dekker schendt GeenStijl de auteursrechten door een link op te nemen in het artikel die naar de foto’s doorverwijzen. Hierdoor hebben de eisers een schadepost van meer dan een ton opgelopen. "Daarnaast resulteert de publicatie in een ernstige schending van het portretrecht van Britt Dekker en een inbreuk op haar persoonlijke levenssfeer", aldus de dagvaarding. De partijen eisen dat GeenStijl de links van de website moet verwijderen, een verbod opgelegd krijgt om verdere inbreuken te plegen en een nog te bepalen schadevergoeding.

De redactie van GeenStijl ontkent in alle toonaarden de aantijgingen. Voor de goede orde; GeenStijl heeft de foto’s nooit in bezit gehad en ook niet geüpload bij FileFactory. Een iemand heeft dat wel gedaan. Vervolgens kreeg GeenStijl een linktip van een iemand dat er Playboy-fotoos op het internet stonden. Dat is nieuws", aldus GeenStijl in het meest recente bericht over deze kwestie.

De rechtszaak vindt plaats op woensdag 28 december.

Of het ook daadwerkelijk tot een veroordeling komt is maar de vraag. De Nederlandse Auteurswet stelt dat het verboden is om teksten en passages van andere websites over te nemen zonder toestemming. Foto’s, deze vallen eveneens onder de Auteurswet, mogen volgens deze wet wel geciteerd worden, maar dan moeten ze wel afwijken van de oorspronkelijke afbeelding.

Hyperlinks vallen niet onder de Auteurswet, maar ook hiervoor gelden aparte regels. Het aanbrengen van links naar andere websites mag, mits het voor de bezoeker duidelijk is dat hij op een andere website terecht komt. Inbedden of framen van hyperlinks is dus verboden. Een bezoeker die op een link klikt en deze vervolgens ziet verschijnen in een frame van dezelfde website, wordt dan misleid en is daarom verboden. Maar GeenStijl claimt de foto’s niet geüpload te hebben en enkel een link te hebben opgenomen naar het materiaal. Dat is volgens de Nederlandse wet niet strafbaar. Aan het einde van het jaar zullen we meer weten.