2min

"Windows Phone 7 is een superieur product; waarom slaat het niet aan?" Dat vraagt voormalig topman bij Windows Phone 7, Charlie Kindel, zich af op zijn blog, waar hij ook meteen antwoord geeft op deze vraag. Het is de schuld van de telecomoperators en smartphonefabrikanten dat Windows Phone 7 maar een klein marktaandeel heeft.

Windows Phone 7, het mobiele besturingssysteem van softwaregigant Microsoft, heeft momenteel een marktaandeel van rond de 2 procent. Android, iOS, BlackBerry OS en Symbian zijn momenteel de grootste spelers op de markt voor mobiele besturingssystemen.

Dat Windows Phone 7 niet in dit rijtje voorkomt is volgens Kindel eenvoudig te verklaren: Microsoft stelt bepaalde hardware-eisen aan smartphonefabrikanten die een toestel met Windows Phone 7 op de markt willen brengen. Zo dienen deze te beschikken over tenminste 256 MB aan RAM-geheugen, 8 GB opslagcapaciteit, A-GPS, accelerometer, capacitief multitouchscreen en schermresolutie van 800 bij 480 pixels. Aanvankelijk waren deze eisen nog zwaarder, maar om de prijs van Windows Phone 7-toestellen laag te houden besloot Microsoft onlangs om de eisen naar beneden bij te stellen.

Daarnaast stelt Microsoft eisen aan de telecomoperators, zoals het tijdspad van het uitrollen van updates. Dat zorgt voor wrijving bij deze bedrijven. Google daarentegen laat telecombedrijven en providers hun eigen gang gaan. Zij doen daarom veel liever zaken met Google dan met Microsoft. Daarom heeft Windows Phone 7 momenteel een zeer klein marktaandeel. Opmerkelijk genoeg suggereert Kindel niet dat Microsoft hiervan moet afzien.

Een van de partners waar Microsoft afspraken mee heeft gemaakt is Nokia. De Lumia-toestellen zijn allen voorzien van Windows Phone 7. Het Finse telecombedrijf lijkt hiermee zijn toekomst in de handen van Microsoft te leggen. Zo oordeelde Sebastiaan van Silfhout, de algemeen directeur van Nokia in Nederland, onlangs dat dit besturingssysteem een succes moet worden. Als het niet aanslaat bij consumenten zal dat consequenties hebben voor Nokia.

Experts zijn weliswaar voorzichtig positief over deze toestellen, maar denken niet dat Nokia de smartphone-oorlog kan winnen. Daarvoor heeft het te lang gewacht met het op de markt brengen van deze toestellen.