1 min

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra en Apple hebben een overeenkomst gesloten om iTunes Match ook in Nederland beschikbaar te stellen. Nu alle paperassen ondertekend zijn, zal het waarschijnlijk niet lang duren voordat wij gebruik kunnen maken van Apple’s nieuwste dienst.

Half november stelde Apple iTunes Match al beschikbaar voor zijn Amerikaanse klanten. Enkele weken later rolde Apple de dienst tevens uit in diverse Europese landen zoals Frankrijk, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Ons land daarentegen kan nog steeds geen gebruik maken van iTunes Match. Dat komt omdat Buma/Stemra en Apple nog aan het onderhandelen waren over de vergoedingen voor muzikanten, tekstschrijvers en platenmaatschappijen. Nu er afspraken op papier zijn gezet over de vergoedingen, zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voordat wij ook gebruik kunnen maken van iTunes Match.

iTunes Match kijkt welke nummers een gebruiker in zijn muziekcollectie heeft. Als een muzieknummer uit zijn collectie overeenkomt met de database van Apple, wordt dit nummer automatisch aan de iCloud van deze gebruiker toegevoegd. Mocht dat niet het geval zijn, dan wordt dit nummer naar zijn cloud geüpload. Gebruikers kunnen maximaal 25.000 nummers uploaden naar hun iCloud. Eenmaal geüpload kunnen zij deze nummers eenvoudig op al hun Apple-apparaten afspelen. De dienst kost in de VS 25 dollar per jaar. Hier in Europa betalen gebruikers 25 euro per jaar voor het gebruik van iTunes Match.