2min

Microsoft heeft in een blogpost meer informatie vrijgegeven over het nieuwe bestandssysteem van Windows 8. Het nieuwe bestandssysteem draagt de naam ReFS wat staat voor Resilient File System en is een doorontwikkeling op NTFS. De nieuwe bestandssysteem zal door Microsoft langzaam worden geïntroduceerd.

Microsoft zal het nieuwe bestandssysteem als eerste gaan invoeren op Windows 8 Server. Het is de bedoeling dat het bestandssysteem in de toekomst ook op de cliënt computers zal worden ingevoerd en uiteindelijk zelfs op bootpartities. Microsoft kiest er echter voor om het bestandssysteem geleidelijk aan in te voeren. Vanaf Windows 9 zal NTFS dus wellicht worden vervangen op cliënt computers door ReFS. In Windows 8 zal NTFS dus nog op alle cliënt computers en tablets te vinden zijn.

Microsoft heeft met de ontwikkeling van ReFS de goede functies van NTFS overgenomen en zaken waarvan Microsoft van mening was dat het beter kon vervangen. Hierdoor kan ReFS worden gezien als een doorontwikkeling op NTFS en is er ook sprake van een bepaalde compatibiliteit. Zo hoefde Microsoft veel interne Windows functies niet aan te passen.

Een van de zaken die ReFS kenmerkt is dat bij stroomuitval de data op de computer niet verloren hoeft te gaan. Ook bij het crashen van een applicatie zou niet alle data meteen verloren zijn. Het bestandssysteem kan corrupte data dan ook automatisch zelf herstellen. Andere functies die voor de hand liggen is dat het nieuwe bestandssysteem nog grotere volumes ondersteund en zelfs verdeeld kan worden over verschillende harde schijven.

Hoe ReFS presteert in vergelijking tot NTFS is vooralsnog moeilijk te zeggen. Het bestandssysteem kent ook een nieuwe storage engine, genaamd B+ trees. In deze trees wordt de data weggeschreven maar ook eventuele beschikbare metadata, zoals directory-structureren. Techzine heeft in ten tijde van de Developer Preview al een test gedaan met ReFS toen nog onder de naam Protogon maar hierin was ReFS langzamer dan NTFS. Inmiddels heeft Microsoft dus opnieuw veel verandert en een nieuwe test is zeker wenselijk, iets wat met de Windows 8 beta zeker opnieuw gaan bekijken.