2min

Tags in dit artikel

, ,

Ouderen sporten over het algemeen minder dan jongeren en jongvolwassenen. Wellicht omdat ze last hebben van lichamelijke kwaaltjes, of omdat ze er geen lol aan beleven. Nieuw onderzoek toont aan games als Wii Fit en Wii Sports goed zijn voor zowel het lichaam als de geest van 50-plussers.

Dat is de belangrijkste conclusie die de onderzoekers van de Union College in New York trekken in ‘The Cybercycle Study’. Een groep van 101 vrijwilligers, variërend van 58 tot 99 jaar nam deel aan het onderzoek. Een groep moest gedurende drie maanden thuis op een crosstrainer zijn oefeningen doen, de andere groep speelde interactieve sportgames op de Wii (‘exergames’).

Volgens de onderzoekers gaat slechts 14 procent van de 65 tot 74-jarigen geregeld sporten. Onder de ouderen van 75 jaar en ouder doet slechts 7 procent nog geregeld aan sportbeoefening. Virtueel sporten kan daar volgens de onderzoekers verandering in brengen. Ouderen die virtueel sporten richten zich minder op de negatieve aspecten van sporten, zoals vermoeidheid of pijnlijke spieren. Sterker nog, ze genieten meer van het virtueel sporten op de Wii en zullen daardoor eerder geneigd zijn om vaker en meer te bewegen.

Hoewel er volgens de onderzoekers geen verschil is in fysieke inspanning tussen beide vormen van sporten, heeft virtueel sporten ook andere voordelen voor ouderen. De virtuele work-out blijkt 23 procent beter te beschermen tegen een milde vorm van dementie dan een gewone fietstocht. Daarnaast blijken ouderen veel meer te genieten van het sporten. De 3D-omgeving stimuleert ouderen om vaker te sporten en geeft hen meer voldoening.

Gamen op de Wii heeft natuurlijk ook een keerzijde. Blauwe ogen, krassen op het lichaam, kapotte lampen, een barst in de dure HD-tv: het zijn slechts enkele voorbeelden van de negatieve gevolgen die de Wii op lijf en leden kan hebben. Voor meer humoristische voorbeelden, zie Wiihaveaproblem.com.