2min

Tags in dit artikel

, ,

Apple zegt het studieboek opnieuw te hebben uitgevonden met iBooks 2. Hiermee kunnen studenten niet alleen studieteksten lezen, maar ook video’s en 3D-modellen bekijken.

Het is al langer bekend dat Apple vandaag een evenement zou organiseren dat in het teken van onderwijs stond. Wat Apple hier precies zou gaan presenteren was daarentegen nog niet bekend, en zodoende kwam de geruchtenmachine op gang. Opmerkelijk bleek iedereen het bij het juiste eind te hebben. Apple heeft zojuist iBooks 2 gelanceerd, de opvolger van iBooks.

Met iBooks 2 is het de bedoeling om studieboeken tot leven te brengen. Om dat te bereiken zal Apple tools ter beschikking stellen aan uitgevers waarmee ze videobeelden en 3D-modellen kunnen opnemen aan het digitale boek. Deze modellen zijn interactief: gebruikers kunnen deze afbeeldingen alle kanten opdraaien, inzoomen, uitzoomen en aanpassingen aanbrengen.

Naast het bekijken van video’s en 3D-modellen is het ook mogelijk om aantekeningen te maken in de digitale studieboeken, die gebruikers vanzelfsprekend op ieder willekeurig moment opnieuw kunnen raadplegen. Alle aantekeningen worden verzameld in een mapje dat "My Notes" heet. Gebruikers kunnen deze notities eventueel omzetten in zogeheten flashcards. De antwoorden staan op de achterkant, wat dus betekent dat je snel en eenvoudig het antwoord op de vraag terug kan vinden, en het stelt gebruikers in staat om snel door hun aantekeningen te bladeren.

Als een gebruiker al lezende een woord tegenkomt dat hij niet kent, dan hoeft hij alleen maar dubbel te klikken op het betreffende woord om een definitie uit het woordenboek op te roepen. De uitleg staat er niet alleen in woord, maar in sommige gevallen ook met beeld en geluid. Ook het opzoeken van een bepaald thema is zeer eenvoudig door de ingebouwde zoekfunctie. Door op een paginanummer te klikken krijg je zeer snel de juiste bladzijde voor je neus.

Tevens kunnen studenten zichzelf testen door een overhoring te starten over een bepaald onderwerp. Zij krijgen dan een aantal multiplechoicevragen voorgeschoteld die ze dienen te beantwoorden. Als een student meerdere fouten maakt in de overhoring, weet hij dat hij nog wat verder zal moeten blokken op het onderwerp.

Gebruikers hoeven niet meteen een digitaal studieboek te kopen: het is ook mogelijk om een preview van elk boek in te zien alvorens zij tot aanschaf overgaan. In enkele gevallen is het mogelijk om bepaalde content gratis toegestuurd te krijgen om een indruk te krijgen van het digitale boek. Digitale schoolboeken kunnen via iBooks 2 gekocht of gratis gedownload worden.

Later zal Apple ook nog iTunes U presenteren. Zodra daar meer nieuws over bekend is zal Techzine daar uiteraard over rapporteren.