2min

Tags in dit artikel

, ,

Firefox 10, de nieuwste versie van de webbrowsermaker Mozilla, is vanaf vandaag officieel te downloaden. De grootste verandering aan de nieuwe versie is dat deze de browser automatisch update en de werking van plugins verbetert.

Het verschijnen van Firefox 10 komt niet onverwachts. Vorig jaar kondigde de webbrowsermaker aan dat iedere zes tot acht weken een nieuwe update van de browser zou uitbrengen. Daarop kreeg Mozilla behoren wat kritiek te verduren. De makers van addons waren niet te spreken over deze updatestrategie, omdat het iedere keer veel tijd en moeite kost om na te gaan of alle addons nog goed werken. Ook het bedrijfsleven was niet happy met deze beslissing, omdat het testen en implementeren van iedere nieuwe versie veel tijd kost. Maar Mozilla heeft haar nieuwe updatestrategie altijd verdedigt en zegt hiermee in de toekomst te zullen doorgaan.

Wel komt er een speciale versie voor het bedrijfsleven, die 10 maanden ondersteuning zal krijgen.

De grootste verandering aan de nieuwe versie is de automatische update. Mozilla kondigde vorig jaar al aan dat het vanaf dit jaar de webbrowser automatisch zou gaan updaten. "In het verleden hebben we er zorgvuldig voor gezorgd dat mensen weten dat er iets verandert aan hun webbrowser voordat het daadwerkelijk verandert. Vandaag de dag laten mensen ons – luidkeels – weten dat de notificaties irritant zijn en dat een stil updateproces belangrijk is", aldus de voorzitter van Mozilla Mitchell Baker destijds.

Naast de ‘stille updates’ zullen alle plugins voortaan eveneens compatibel zijn met de nieuwe versie. Addon-ontwikkelaars en gebruikers hoeven zich dus niet langer zorgen te maken dat hun plugins niet langer werken in de nieuwste versie van de webbrowser.

Voor een compleet overzicht van alle veranderingen en een downloadlink van Firefox 10, verwijzen we naar de downloadsectie van Techzine.