2min

Tags in dit artikel

,

SumOfUs, een organisatie die zich hard maakt voor het verbeteren van werkomstandigheden bij grote bedrijven, is een petitie gestart waarin het Apple verzoekt om een ‘ethische’ iPhone 5 te maken. Ruim 40.000 mensen hebben de petitie al ondertekend.

De directe aanleiding voor deze petitie zijn de verhalen over de werkomstandigheden van arbeiders bij toeleveranciers. Zo dreigden begin vorige maand zo’n 300 Chinese medewerkers bij Foxconn zich van het leven te beroven. Het bedrijf had een gunstige financiële regeling toegezegd voor haar medewerkers, maar kwam daar op het laatste moment op terug.

Apple voert weliswaar geregeld inspecties uit naar de arbeidsomstandigheden, maar zou omwille van de winst en productie een oogje dichtknijpen. Onder druk besloot het elektronicaconcern een rapport beschikbaar te stellen waarin de werkomstandigheden van het personeel worden beschreven. Daarin komt Apple er niet al te goed van af.

Voor SumOfUs was dit voldoende aanleiding om een petitie te starten. Het vraagt Apple om meer rekening te houden met de erbarmelijke arbeidsomstandigheden bij haar toeleveranciers. Zo is het draaien van 12-urige diensten per dag eerder regel dan uitzondering. Op de petitie is een jonge vrouw te zien die langzaam vergiftigd wordt door de schadelijke stoffen die tijdens het arbeidsproces vrijkomen. Volgens The Register zal de organisatie binnenkort de 50.000e handtekening binnenhalen.

CEO Tim Cook zei zich niet te herkennen in het geschetste plaatje. Naar eigen zeggen heeft Apple het beste voor met zijn medewerkers en ziet het erop toe dat de arbeidsomstandigheden verantwoord en veilig zijn. "We hebben nooit de andere kant opgekeken voor de problemen bij onze toeleveranciers", aldus Cook.