2min

In een nieuw voorstel van de Europese Commissie wordt gesteld dat de rekening voor mobiel internet in het buitenland nooit meer dan vijftig euro mag kosten per maand, exclusief BTW. Op het moment geldt zo’n maximum al, maar dan alleen binnen Europa, terwijl het voorstel ook over landen buiten deze zone gaat.

Nu is het zo dat het maximum alleen geldt wanneer een Europeaan enkel binnen de grenzen van de Europese Unie gebruik maakt van mobiel internet. Wat betreft de Europese Commissie vervalt deze regio-gebondenheid echter, wat zou betekenen dat inwoners van Europa te allen tijde een rekening van maximaal 60 euro inclusief BTW zouden hebben voor het gebruik van mobiel internet in het buitenland.

Het is echter wel zo dat er een datalimiet verbonden is aan het gebruik van mobiel internet. Wanneer dit limiet bereikt is zal de dataverbinding worden uitgeschakeld, deze is indien nodig handmatig te activeren, al zullen de kosten dan verder oplopen.

In het voorstel zijn tevens verdere verlagingen van de tarieven van mobiel internet en telefonie in het buitenland vastgelegd. Zo wordt het tarief van één Megabyte verlaagd naar twintig cent terwijl het nog maar 15 cent zal kosten om één minuut te bellen en 5 cent om gebeld te worden.

Het nieuwe voorstel is bedoeld om grote rekeningen en het daarbij behorende drama te voorkomen. In het Europees Parlement zal echter pas in april gestemd worden over het voorstel waarna het op 1 juli van kracht wordt, mits aangenomen.