2min

Apple was het afgelopen kwartaal weliswaar de grootste smartphoneverkoper ter wereld, maar daar zal dit jaar een einde aan komen. Doordat de nieuwigheid van de iPhone 4S inmiddels tot het verleden behoort, zal het technologiebedrijf de aankomende kwartalen een flinke portie moeten inleveren van haar marktaandeel.

Dat schrijft onderzoeksbureau Gartner. Het afgelopen kwartaal wist Apple een marktaandeel van 24 procent te behalen van alle verkochte smartphones wereldwijd. Volgens het onderzoeksbureau is dit succes te danken aan het feit dat Apple 15 maanden na de lancering van de iPhone 4 met een nieuw toestel op de proppen kwam: de iPhone 4S. Hierdoor was de vraag naar de nieuwe mobiele telefoon ongekend groot, zo blijkt wel de meest recente kwartaalcijfers.

Volgens Gartner zal dit succes nog doorsijpelen in het eerste kwartaal van 2012, omdat de iPhone 4S op steeds meer plekken verkrijgbaar zal zijn. Daarna zullen de verkoopaantallen gestaag afnemen, omdat de nieuwigheid ervan af is. Tevens voorspelt Gartner dat de smartphonemarkt opnieuw zal stijgen dit jaar. Het afgelopen jaar gingen er 487,7 miljoen smartphones over de toonbank.

De eerste aanwijzingen voor het dalende marktaandeel stammen al van eind december 2011. Uit cijfers bleek dat Apple steeds meer marktaandeel verliest op de Europese smartphonemarkt. Daarentegen boekt het elektronicabedrijf wel het ene verkoopsucces na het andere in andere delen van de wereld. Daar blijkt de iPhone 4S ongekend populair te zijn.

Overigens zijn er ook aanwijzingen dat de iPhone 4S daar en in eigen land aan populariteit inboet. Uit recent onderzoek blijkt dat consumenten die voor het eerst een smartphone kopen de voorkeur geven aan een Android-toestel. Of het ook daadwerkelijk tekenen aan de wand zijn voor dalende verkoopcijfers zal nog moeten blijken. Als Apple de iPhone 5 dit jaar mocht presenteren, dan zal dit wellicht opnieuw een regelrechte verkoophit worden en zullen de verkoopcijfers opnieuw opgekrikt worden.