2min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple zou bezig zijn met de ontwikkeling van een nieuw bestandsformaat voor audiobestanden welke geschikt is voor adaptieve streaming. Dankzij dit bestandsformaat zou het mogelijk worden om muziek te streamen vanaf iCloud met verschillende maten van kwaliteit. De geruchten komen voort vanuit een interne bron die tevens meldt dat Apple een studio in Londen heeft verzocht om audiobestanden klaar te maken voor het nieuwe formaat.

Het nieuwe bestandsformaat zou er voor kunnen zorgen dat iPhone-, iPad- en iPod Touch-gebruikers in de toekomst bijvoorbeeld via een 3G-verbinding een bestand voorgeschoteld krijgen dat qua geluidskwaliteit en bitrate minder goed is dan wanneer het via een WiFi-verbinding zou worden opgevraagd. Het bestandsformaat zou zich niet alleen aanpassen aan de beschikbare verbinding naar de buitenwereld, maar ook aan de hoeveelheid beschikbare opslagruimte in het ontvangende apparaat.

Apple zou voornemens zijn om het bestandsformaat te implementeren in de iTunes Match-dienst, waarmee gebruikers hun muziek via iCloud naar verschillende iDevices kunnen downloaden. Een ander potentieel zou zitten in de opslag van bestanden, geluidsbestanden zijn te allen tijde op een iDevice opgeslagen, maar in een lage kwaliteit. Als er een goede verbinding beschikbaar is, kan de HD-versie van het audiobestand vervolgens opgevraagd worden. Dit zou lokaal opslagruimte schelen.

De nieuwe geruchten sluiten aan op een interview dat The Guardian eerder hield met Neil Young. In dit interview vertelde de bejaarde muzikant dat Steve Jobs geïnteresseerd was in het ontwikkelen van een ‘hoge resolutie audioformaat’ om de bij compressie verloren audiokwaliteit te compenseren.

Apple is gevraagd om commentaar, maar het bedrijf antwoordt zoals gebruikelijk met de vaste vermelding dat het bedrijf niet ingaat op geruchten en speculatie. Wellicht zien we tijdens het eerstvolgende evenement al meer van de nieuwe technologie, dit zou dan op 7 maart gebeuren.