1 min

Tags in dit artikel

, ,

Voor het illegaal uploaden van films en muziek moet een 48-jarige man uit het Belgische Harelbeke een schadevergoeding betalen van maar liefst 65.651 euro. De man kreeg hiernaast ook een deels voorwaardelijke geldboete van 5500 euro.

De zaak kwam aan het licht nadat auteursrechtenorganisatie Sabam een aanklacht had ingediend omdat nummers van de band Kaiser Chiefs voor de releasedatum op het internet waren verschenen. Hierop volgde een politieonderzoek die uiteindelijk uitkwamen bij de Belg en een huiszoeking deden. Daaruit bleek dat de man 1127 gedownloaden bestanden op zijn computer had, waaronder 409 films.

Uiteindelijk wilde in totaal meer dan 50 partijen een schadevergoeding zien voor de schending van auteursrechten en eiste gezamenlijk 100.000 euro schadevergoeding. De rechter oordeelde uiteindelijk dat de man een schadevergoeding van 65.651 euro moet betalen, plus een boete van 5500 euro. De Belg had daarbij nog geluk dat hij werd vrijgesproken voor het verspreiden van de muziek- en filmbestanden, met het oog op verkoop.