2min

Intel zal nog dit jaar met optische kabels voor de Thunderbolt-standaard op de markt komen, zo heeft de chipbakker beloofd. Dankzij optische bekabeling krijgen Thunderbolt-apparaten een grotere reikwijdte en wordt de transfersnelheid dramatisch omhoog geschroefd.

Thunderbolt zag het levenslicht onder de naam ‘Light Peak‘, maar werd bij de introductie in de nieuwe MacBooks van Apple omgedoopt tot Thunderbolt. In eerste instantie maakte Light Peak gebruik van optische kabels, maar omwille van de kosten werd besloten om over te stappen op kabels met draden van koper.

Om die reden kan Thunderbolt enkel goed functioneren met kabels van maximaal 3 meter en is de maximale snelheid 10 Gb/s. Het bijkomend voordeel van koperen kabels is echter wel dat er ook elektriciteit via de kabel kan worden geleverd, maximaal 10 Watt. Dit laatste punt zal met de komst van optische kabels wegvallen, maar de maximale lengte van de kabels zal met tientallen meters toenemen, zo ook de snelheid. Intel denkt dat de maximale snelheid de komende jaren flink opgeschroefd kan worden en dat het maximum rond 2020 op 100 Gb/s ligt, een vertienvoudiging dus. Ter vergelijking, USB 3.0 behaalt een transfersnelheid van 5 Gb/s.

Intel beloofde al eerder dat de optische kabels in 2012 zouden arriveren, maar een exacte datum werd niet bekendgemaakt. Opnieuw doet Intel dit niet, maar het lijkt er wel op dat Intel zich aan de belofte zal houden. De optische kabels zijn overigens backwards-compatible met de reeds gelanceerde Thunderbolt-producten.