2min

Veel Mass Effect 3-eigenaren voelen zich bedrogen door ontwikkelaar BioWare, toen bleek dat het einde van Mass Effect 3 en daarmee ook van de gehele trilogie niet variabel is. Hoe je de game ook speelt, het einde blijft het zelfde en dat is totaal niet in lijn met de rest van de serie, waar het juist wél uitmaakt wat voor keuze de gamer maakt. BioWare reageert nu op de commotie.

Volgens Casey Hudson, executive producer van BioWare, was het altijd al de bedoeling dat Mass Effect 3 een einde kreeg dat voor iedereen hetzelfde zou zijn. Toch begrijpt Hudson dat de gamers hier niet tevreden mee kunnen zijn. De meest fanatieke aanhangers hebben meer nodig om het verhaal een plaatsje te kunnen geven en de serie vaarwel te zeggen, zo begrijpt Hudson. Hudson respecteert het commentaar en ziet dit dan ook als een essentieel ingrediënt voor toekomstige content en projecten.

Hudson gaf eerder aan dat het einde van Mass Effect bedoeld is om een discussie op gang te zetten, zoals je ook ziet bij films en boeken. Er zijn meerdere interpretaties mogelijk en Hudson zou graag zien dat gamers discussiëren over wat verschillende details nou betekenen voor het einde van het verhaal.

De producer heeft aangegeven dat BioWare zal blijven luisteren naar de fans omdat hun inzicht en feedback als houvast dient voor het ontwikkelen van nieuwe content voor de game. Volgens Hudson is het einde van Mass Effect 3 niet het einde van Commander Shepard. Er is echter nog geen beslissing gemaakt of het einde van Mass Effect 3 alsnog wordt aangepast.