2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Om een besturingssysteem aantrekkelijk te maken voor consumenten, is het aanbod van de apps een belangrijke voorwaarde. Daar slaagt Microsoft vooralsnog niet in. Slechts een op de drie ontwikkelaars zegt het interessant te vinden om apps voor Windows Phone te ontwikkelen. Als Microsoft het mobiele besturingssysteem echt wil laten doorbreken bij de consument, zal het deze vicieuze cirkel moeten doorbreken.

Dat zegt het Finse bedrijf Fjord, een van de partners van Microsoft. Volgens het bedrijf vormen smartphones met Windows Phone een serieuze concurrent voor de iPhone, maar doordat de verkoopcijfers van WP-smartphones achterblijven, zijn appontwikkelaars terughoudend in het ontwikkelen van nieuwe apps voor het mobiele besturingssysteem. Doordat zij minder apps ontwikkelen, is Windows Phone minder aantrekkelijk voor consumenten. Als Microsoft erin slaagt om deze vicieuze cirkel te doorbreken, dan zal Windows Phone een succes worden.

Het marktaandeel van Windows Phone daalde het afgelopen kwartaal naar 2 procent. Een jaar geleden lag het marktaandeel nog op 3 procent, in 2010 nog op 13 procent. Om die reden heeft Microsoft wellicht weinig smartphonefabrikanten aan zich weten te binden. Nokia en HTC produceren enkele smartphones met Windows Phone, maar grote spelers als het Zuid-Koreaanse Samsung richten zijn pijlen liever op Android.

Niet alleen vinden verschillende ontwikkelaars het niet interessant om apps te ontwikkelen voor Windows Phone, sommigen zeggen dat ze hun handen al vol hebben aan het up-to-date houden van hun apps voor iOS en Android. Zij maken de overweging of het maken van applicaties voor Windows Phone de tijd en moeite waard is. Met het geringe marktaandeel kiezen ze er nu voor om deze investering niet te doen. Als het marktaandeel aantrekt, zou dat best kunnen veranderen.

Microsoft ziet de ernst van het probleem in en heeft dan ook al maatregelen aangekondigd. Zo maakte het computer- en softwarebedrijf gisteren bekend dat het samen met Nokia 18 miljoen euro zal investeren in een appfonds. Studenten en ondernemers kunnen zich hier aanmelden en worden dan gecoacht bij het ontwikkelen en distribueren van nieuwe apps.

Tevens kondigde Microsoft gisteren aan dat de Windows Phone Marketplace een omvang heeft van ruim 70.000 apps. Dat lijkt een zeer groot aantal applicaties, maar dat aantal valt in het niet als je dit vergelijkt met de omvang van de App Store of Google Play. Apple heeft meer dan 550.000 apps in zijn App Store en Google Play biedt meer dan 450.000 applicaties aan.