2min

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben verouderde software op zijn computer staan. Dit levert een gevaar op voor de bescherming van de privégegevens. Daarnaast lopen deze mensen een groter risico dat hun computer besmet zal raken met virussen en andere malware.

Daarvoor waarschuwt Microsoft in een blog. Volgens het computer- en softwarebedrijf hebben meer dan 1,2 miljoen Nederlanders verouderde versies van hun besturingssysteem op de computer staan. Het gaat hierbij om Windows XP computers die nog niet zijn voorzien van Service Pack 3 en Vista computers die nog niet zijn voorzien van Service Pack 2. Hierdoor lopen deze computers een risico omdat ze niet beschikken over de laatste beveiligingsupdates.

Wie over Windows 7 beschikt krijgt geregeld gratis updates aangeboden. Voor gebruikers van Windows XP en Windows Vista komen er echter geen nieuwe beveiligingsupdates meer beschikbaar als je niet beschikt over de laatste Service Packs. Voor deze mensen heeft Microsoft de Online Periodieke Keuring ontwikkeld. Hiermee kunnen gebruikers testen over welke Windows-versie zij beschikken en of de laatste Service Pack en webbrowserversie is geïnstalleerd, zo niet, dan wordt een update aangeboden. "Met één druk op de knop breng je zo jouw PC weer up-to-date", aldus Microsoft.

Microsoft heeft aan Techzine laten weten dat het bij de browsercontrole ook de browsers van andere fabrikanten controleert en indien nodig hiervoor een update aanbiedt. Indien je dus een veroudere versie van bijvoorbeeld Firefox gebruikt zal Microsoft je de nieuwste versie van deze software aanbieden, dit geldt ook voor Chrome, Opera en Safari.

Microsoft waarschuwde vorig jaar al een keer dat het einde van Windows XP in zicht is. Vanaf 2014 zal het bedrijf geen beveiligingsupdates meer uitgeven, ook andere vormen van ondersteuning worden niet langer verleend aan dit besturingssysteem. Voor Windows Vista geldt hetzelfde maar hiervoor eindigt de ondersteuning pas in 2017. Desondanks draait naar schatting 51 procent van alle computers wereldwijd nog op Windows XP. In Nederland werken nog zo’n 4 miljoen gebruikers met Windows XP.