1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Apple gaf gisteren aan dat er gewerkt wordt aan software om de Flashback-trojan die momenteel op Apple-computers rondzwerft te verwijderen. Het Finse F-Secure is Apple echter voor met het uitbrengen van software om de trojan te verwijderen.

Naar schatting zouden zo’n 600.000 Mac’s zijn geïnfecteerd met de Flashback-trojan die gebruik maakt van een lek in JavaScript. Al eerder werd er een applicatie uitgebracht welke kon controleren of een systeem geïnfecteerd is met de trojan. Het verwijderen ervan kon echter niet gedaan worden met deze applicatie.

De tool die F-Secure heeft uitgebracht is gratis en kan tevens controleren of het systeem geïnfecteerd is met de trojan. Mocht dit inderdaad het geval zijn, dan kan dezelfde tool er voor zorgen dat de trojan de deur wordt gewezen. Er is daarnaast vrijwel geen input van de gebruiker nodig, enkel het starten van de applicatie is voldoende om het systeem te checken op infectie.

F-Secure meldt dat het bedrijf de tool heeft gelanceerd omdat Apple er vooralsnog niet in slaagde om een eigen oplossing te bieden. Een andere reden hiervoor is dat Apple er ook niet voor zorgt dat gebruikers met Mac OS X 10.5 of lager beschermd worden. De F-Secure tool kan hier wél voor zorgen. Volgens F-Secure draait nog 16 procent van alles Mac’s op OS X 10.5.

Mac-gebruikers kunnen de Flashback Removal-tool downloaden op de website van F-Secure.