2min

Tags in dit artikel

, ,

Social media zorgen voor plezier en ontspanning, maar ook het tegendeel blijkt keiharde realiteit. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar ervaren stresssymptomen van social media, omdat ze bang zijn de laatste berichten van hun vrienden niet mee te krijgen en buitengesloten te raken.

Dat blijkt uit recent onderzoek van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij onder ruim 500 jongeren. Zodra jongeren een nieuw bericht ontvangen, kunnen ze de drang niet weerstaan om het bericht onmiddellijk te lezen. Ongeveer een kwart van de jongeren geeft aan dat ze zich gestresst voelen als ze hun social media-accounts niet kunnen bijhouden. Hetzelfde aandeel erkent dat dit "enigszins" het geval is. Zes op de tien jongeren geeft aan dat het niet direct kunnen bekijken van een berichtje tot onrust leidt.

Deze stress ontstaat doordat jongeren bang zijn dingen te missen. Een tweede angst is dat zij vrezen buitengesloten te worden als ze niet op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes. Tevens vertellen de jongeren dat het gebruik van social media soms ten koste gaat van hun concentratievermogen op school en zelfs tot slaapproblemen kan leiden.

"De sociale media bezorgen jongeren een sociale verplichting waar zij moeilijk onderuit komen, hen wordt immers continu gevraagd direct te reageren. Hun angst om buitengesloten te raken is logisch, gezien het feit dat jongeren in de leeftijd 13 tot 18 jaar bezig zijn hun eigen identiteit te vormen, waarbij zij de peergroup als maatstaf gebruiken en zich daarmee constant vergelijken", aldus Liesbeth Hop, mededirecteur van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij.

De Nationale Academie pleit er voor om jongeren te begeleiden in hoe zij met hun social media kunnen omgaan. "Op dit moment worden jongeren hierin niet begeleid. Zij staan er alleen voor, omdat zij de sociale media constant bij zich dragen via hun smartphone. Wij vinden het belangrijk dat jongeren op dit punt een nieuw bewustzijn krijgen, waarmee zij de sociale media beter kunnen relativeren en niet worden verleid om dwangmatig gedrag te ontwikkelen, mede gebaseerd op angst en onzekerheid."

Vorig jaar augustus stelde de Amerikaanse psycholoog Larry Rosen al vast dat social media een negatieve impact kunnen hebben op de schoolprestaties en gezondheid.
Maar volgens andere onderzoeken hebben social media ook positieve effecten. De groeiende populariteit van social media en mobiele apparaten creëert werkgelegenheid voor ICT’ers, programmeurs en enterprise architecten. Uit een ander onderzoek bleek dat het thuisfront het fijn vindt als vrienden of familieleden die op vakantie zijn geregeld van zich laten horen via social media. Als zij enige tijd geen teken van leven ontvangen, maken zij zich sneller ongerust.

Ten slotte juicht het leeuwendeel van het bedrijfsleven het toe als hun medewerkers social media gebruiken op de werkvloer. In driekwart van de gevallen hebben ondernemers zelfs een specifiek contactpersoon aangewezen die werknemers adviseert over het gebruik van social media.