2min

Gisteren deed het verhaal de ronde dat Apple de hulp in zou hebben geroepen van antivirusfabrikant Kaspersky om het besturingssysteem Mac OS X beter te beveiligen. Eén van de medewerkers van het Russische beveiligingsbedrijf laat tegenover Engadget weten dat het verhaal uit de context is gerukt.

Volgens een hooggeplaatste medewerker van Kaspersky heeft Apple niet op eigen initiatief contact opgenomen met Kaspersky om het besturingssysteem Mac OS X beter te beveiligen tegen malware. De Britse website Computing schreef gisteren een artikel waarin het suggereerde dat Apple de hulp van Kaspersky had ingeschakeld om de zwakheden in Mac OS X aan het licht te brengen.

Een medewerker van Kaspersky laat weten dat het verhaal uit de context is gerukt. Hij verwijst naar een uitspraak van Nikolay Grebennikov, Chief Technology Officer (CTO) bij Kaspersky: "Terwijl het aandeel van Mac OS X groeit, verwachten we dat cybercriminelen nieuwe typen malware en aanvalsmethoden ontwikkelen. Om deze ontwikkelingen het hoofd te bieden heeft Kaspersky Lab een diepgaande analyse uitgevoerd van de kwetsbaarheden van Mac OS X en nieuwe vormen van malware".

De CTO vervolgt zijn verhaal: "De beveiligingsanalyse van Mac OS X is onafhankelijk van Apple uitgevoerd. Apple staat echter wel open om met ons samen te werken om meer te weten te komen over de zwakheden van het besturingssysteem die in onze analyse naar voren zijn gekomen."

Het nieuws volgt de uitbraak van de Flashback-trojan enkele weken geleden. Wereldwijd waren zo’n 650.000 OS X-systemen besmet met deze malware. Volgens tellingen van Dr.Web zijn er nu nog altijd zo’n 400.000 besmette systemen. Het aantal besmettingen loopt nog hard terug en het aantal nieuwe besmettingen bevindt zich dagelijks in de tientallen, terwijl dat er op het hoogtepunt van Flashback zo’n 130.000 waren.

Onlangs stelde Eugene Kaspersky, de oprichter van het gelijknamige beveiligingsbedrijf, dat Apple tien jaar achterloopt op Microsoft als het gaat om de beveiliging van haar besturingssysteem. De uitbraak van de Flashback-trojan is daar volgens hem het bewijs van.