1 min

Hackers van het Chronic Dev Team en het iPhone Dev Team hebben op de Hack in the Box hackersconferentie afgelopen week de jailbreak voor Apples laatste versie van het mobiele besturingssysteem iOS getoond.

De hackers hebben drie maanden gewerkt aan de jailbreak, welke is omgedoopt tot Absinthe 2.0. Met de kraak is het mogelijk om buiten de officiële weg om applicaties te installeren en aanpassingen te doen aan het besturingssysteem. De iPhone 3GS, 4 en 4S, iPad 1, 2 en de nieuwe iPad en iPod Touch zijn allen met de iOS 5.1.1 update compatibel. Het gaat bovendien om een untethered jailbreak, wat betekent dat er geen verbinding nodig is met een pc om de jailbreak draaiende te houden na een reboot van het systeem.

Kort na de bekendmaking van de hack lagen de servers waarop Absinthe 2.0 wordt gehost tijdelijk plat vanwege een enorme toestroom aan verkeer. Hacker Nikias Bassen vertelde op de conferentie wereldwijd meer dan een miljoen downloads te verwachten.

Apple heeft de hackers nog nooit benadert wegens de jailbreaks. Volgens hacker Cyrill is dit vanwege de research die het team in het project steekt, waar Apple ongetwijfeld blij mee zal zijn. Door het team wordt echter ook benadrukt dat ondanks dat jailbreaken gewoon legaal is, het wel ten koste gaat van de garantie die door Apple wordt meegegeven.