2min

Microsoft heeft enkele uren geleden de releasepreview van Windows 8 vrijgegeven. Eerder bleek al uit een te vroeg geplaatste blogpost van Microsoft dat deze laatste, publieke testversie van Windows 8 vandaag nog gelanceerd zou worden.

De releasepreview bevat ten opzichte van de consumer preview een aantal grote wijzigingen. Zo is onder meer het desktopthema aangepast. Echter, met die wijzigingen van het desktopthema is Microsoft nog niet klaar. In tegenstelling tot wat de naam Release Preview doet vermoeden, zullen er tussen deze en de uiteindelijk versie van Windows 8 in ieder geval qua het desktopthema nog wat wijzigingen plaatsvinden. Microsoft is namelijk bezig om heel Windows Aero te verwijderen.

Naast het desktopthema zijn er een enorm aantal tweaks aangebracht, vooral in de Metro-omgeving. Een opvallende wijziging is dat Microsoft nu in de Metro-versie van Internet Explorer standaard Flash meelevert. Naast Flash hebben alle Metro-apps een opfrisbeurt gekregen (zo hebben ze nu allemaal ondersteuning voor notificaties) en zijn er enkele nieuwe apps toegevoegd, zoals Sports, Travel en News. Verder is het Metro-configuratiescherm ietwat aangepast en zijn er meer kleine wijzigingen in bijvoorbeeld ook het appmenu.

In september lanceerde Microsoft de developerpreview van Windows 8 en in februari kwam de softwaregigant met de consumerpreview. De uiteindelijke versie van Windows 8 wordt nog deze zomer, maar mogelijk pas aan het einde, verwacht. De verkoop van het nieuwe besturingssysteem zal dan starten in de herfst.

De Windows 8 Release Preview is vanaf hier te downloaden.