2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Sequoia-supercomputer van IBM heeft de eerste plaats overgenomen op de lijst van ’s werelds snelste computers. De Verenigde Staten stonden twee jaar geleden voor het laatst op de bovenste plaats, waarna het land door China werd overtroffen. De Sequoia neemt daarmee de eerste plaats over van de Japanse supercomputer van Fujitsu. De K Computer van Fujitsu valt terug naar de tweede plaats.

Sequoia wordt gebruikt voor het uitvoeren van simulaties waarin wordt getest hoe het leven van oude nucleaire wapens kan worden bevorderd. Als deze taak niet werd uitgevoerd door ene supercomputer, had de Verenigde Staten zich ongetwijfeld genoodzaakt gezien om dit soort tests werkelijk uit te voeren. De supercomputer van IBM is gestationeerd in het US Department of Energy’s Lawrence Livermore National Laboratory, in Californië.

Sequoia is in staat om in een uur tijd evenveel berekeningen uit te voeren als 6,7 miljard mensen zouden kunnen met rekenmachines in 320 jaar tijd, mits ze constant bezig zouden zijn met de berekeningen. Het systeem is 1,55 maal sneller dan het Japanse Fujitsu-model en maakt gebruik van 1,5 miljoen processors. Het Fujitsu-systeem heeft echter minder dan de helft van dat aantal processors.

De lijst met snelste computers werd voor het eerst opgesteld in 1993. Destijds nam de CM-5/1024 van Thinking Machines de eerste plaats in. Sequoia is 273.920 maal zo snel. Een berekening die de CM-5/1024 drie dagen zou kosten, zouden door Sequoia in minder dan een seconde uitgevoerd kunnen worden.

De Verenigde Staten hebben dus weer de snelste computer in hun bezit, maar in de top tien zijn nu minder computers op Amerikaanse bodem terug te vinden dan een half jaar geleden. Er zijn nu slechts drie systemen genoteerd, terwijl dat er destijds nog vijf waren. Zowel China als Duitsland heeft twee systemen in de lijst, Japan, Frankrijk en Italië nemen allen één plaats in. IBM is verantwoordelijk voor vijf van de computers uit de top tien.