2min

Adobe heeft aangekondigd dat het de stekker uit haar Flash Player voor het Android-besturingssysteem gaat trekken. In plaats daarvan wil het bedrijf, zoals zij al eerder bekend maakten, zich gaan focussen op Flash voor desktop-browsing. Bij mobiele apparaten zal de nadruk komen te liggen op Adobe AIR.

In een blogpost heeft Adobe de nodige duidelijkheid verschaft over de toekomst van de applicatie voor het besturingssysteem. Adobe Flash Player zal namelijk niet langer uit gaan komen op Android. Het bedrijf heeft de keuze gemaakt om de software niet verder door te ontwikkelen voor Android versie 4.1. Adobe laat weten dat, voordat een fabrikant de applicatie standaard op hun smartphones mogen installeren, zij eerst een testfase moeten doorlopen, waarin de applicatie hevig wordt getest. Op deze manier waarborgt Adobe de kwaliteit van de software die zij aanbiedt.

Wanneer een fabrikant deze fase succesvol doorloopt mag zij rekenen op een geldige certificeren. Met deze certificering op zak kan de consument zien dat de integratie en het gebruik van de applicatie vlekkeloos zou moeten verlopen. Wanneer er geen beschikking is over een dergelijk certificaat, betekent dit niet dat een gebruiker de applicatie niet kan gebruiken. Flash Player kan namelijk in veel gevallen nog gewoon vanuit de Play Store geïnstalleerd worden, zonder dat dit problemen oplevert.

Vanaf Android versie 4.1 zullen we echter geen nieuwe toestellen meer zien met een dergelijke certificering. Adobe heeft er namelijk voor gekozen de applicatie niet langer door te ontwikkelen voor de nieuwste versie van Android. Vanaf 15 augustus zal Adobe aansturen op een gelimiteerde toegang tot de applicatie in de Play Store. De applicatie zal dan enkel toegankelijk zijn voor gebruikers die deze al hebben geïnstalleerd.

Wanneer een toestel wordt voorzien van een update naar Android 4.1, zal de kans volgens Adobe aanwezig zijn dat de huidige versie van de applicatie niet langer correct werkt. De applicatie kent geen certificering voor Android 4.1 en is daarmee dan ook niet geschikt voor gebruik op deze toestellen. Adobe raadt aan de applicatie te deïnstalleren na een update naar Android 4.1.