2min

De softwaredevelopmentkit (SDK) van Windows Phone 8 is gelekt. De kit geeft een blik op enkele nieuwe Windows Phone 8-functies en is onder de loep genomen door onder meer WinSupersite en WPCentral.

De kit bevat namelijk een emulator gebaseerd op Hyper-V waarin het nieuwe mobiele besturingssysteem gedraaid kan worden. Het eerste wat opvalt is dat deze emulator verschillende schermresoluties ondersteund, namelijk WVGA, WXGA en 720p.

Zodra de emulator wordt gestart, verschijnt het startscherm met de drie verschillende tegelgroottes. Het verplaatsen van een tegel gaat net als in Windows Phone 7.5: vasthouden en zodra de tegel naar voren komt, slepen. Nieuw is een pijltje na het vasthouden om de grootte van de tegel te wijzigen. Overigens is het menu All apps nog steeds aanwezig.

Nieuw is Data Sense, dat eerder Data Smart heette, waarmee het datagebruik in de gaten kan worden gehouden en limieten op het gebruik ingesteld kunnen worden. Ook vernieuwd is de Camera-app met snellere toegang tot veelgebruikte opties en er zijn nu Lenses toegevoegd, waarmee effecten en filters snel op foto’s kunnen worden toegepast.

Zoals verwacht is de Zune-app van Windows Phone hernoemd naar music + videos, omdat Microsoft geheel stopt met het gebruiken van het Zune-merk. Qua apps is ten slotte nog Microsoft Wallet van de partij: de digitale portemonnee die NFC gebruikt.

Voor ontwikkelaars is er nu de mogelijkheid toegevoegd om in te haken op de spraakherkenning van Windows Phone. Zij kunnen zelf acties definiëren die via de spraakmodule uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast kunnen developers nu inhoud op de achtergrond uploaden, iets wat erg handig is voor foto- en video-apps.

Naar verwachting zal Microsoft meer over de nieuwe functies van Windows Phone 8 vertellen op de Nokia World-conferentie die op 5 september wordt gehouden.