2min

Tags in dit artikel

, ,

Een onderzoek van het Lightning Research Center (LCR) in het Rensselaer Polytechnic Institute van New York, wijst uit dat beeldschermen die gebruik maken van een backlight de melatonine-aanmaak bij mensen met 22 procent laat afnemen, wat tot gevolg heeft dat mensen slechter slapen.

Melatonine beïnvloedt het waak-slaapritme en door het gebruik van apparaten als smartphones, tablets en laptops zou dit met name bij jongeren vaak voor slaapproblemen zorgen.

Het onderzoek van het LCR werd uitgevoerd met een testgroep van 13 personen die een tablet kregen voor dagelijke bezigheden als lezen, spelletjes spelen en films kijken. De 13 personen werden in 3 groepen ingedeeld, de eerste groep kreeg een bril met blauwe leds op terwijl ze de tablet gebruikten, dit om er zeker van te zijn dat de melatonine-aanmaak werd onderdrukt. De tweede groep maakte gebruik van een oranje bril, deze filtert de straling van het scherm. De derde groep maake zonder bril gebruik van de tablet. De schermen van de tablets werden ingesteld op maximale helderheid en er werd gebruik gemaakt van een Dimesimeter om de lichtblootstelling te meten.

Na een uur was de melatonine-aanmaak nog niet aangetast, na twee uur daarentegen constateerde ze een flinke afname. Niet alleen de gebruiksduur van de tablet bleek van invloed te zijn, ook de afstand van het scherm tot de ogen maakte een verschil op de melatonine-aanmaak. De exacte resultaten worden in het tijdschrift AppliedErgonomics gepubliceerd.

De wetenschappers raden aan om ’s avonds de helderheid van laptops en tablets wat te verminderen, en ze niet te gebruiken vlak voor het slapen gaan.