Eerste bèta Ubuntu 12.10 verschenen

Abonneer je gratis op Techzine!

Canonical heeft deze week de eerste bètaversie van Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal uitgebracht.

Opvallend in deze bètaversie is dat de Unity 2D-versie, de versie van de desktopomgeving voor oude hardware, is geschrapt. Dat betekent voor de ontwikkelaars dat zij nu niet langer twee versies van Unity hoeven te onderhouden. Op dit moment betekent dat voor gebruikers met verouderde hardware dat Unity erg traag werkt. De bedoeling is dat dat nog versneld wordt.

Verder nieuw in Unity is de toevoeging van de Previews-functie. Met deze functie is het mogelijk om voorbeelden van programma’s, video’s, muziek, foto’s en documenten in te zien vanuit het Dash.

Ook nieuw is Ubuntu Online Accounts. Hiermee is het mogelijk om een account van Facebook, Twitter, Google, Flickr en meer toe te voegen. Vervolgens worden automatisch foto-, socialemedia-, chat- en andere programma’s automatisch geconfigureerd met de accounts. Voeg je bijvoorbeeld je Google-account toe aan Ubuntu, dan kun je vanuit het Dash direct documenten van Google Docs inzien en chatten met Empathy via Google Talk.

Qua software is nu GNOME 3.6 van de partij, evenals Thunderbird en Firefox 15, LibreOffice 3.6.1 en de Linux-kernel 3.5. Daarnaast heeft de Ubuntu-installer nu ondersteuning voor LVM met volledige schijfencryptie en zijn er aan het uiterlijk van Ubuntu enkele kleine tweaks gedaan.

Overigens moeten nog de Web Apps worden toegevoegd aan Ubuntu 12.10. Met de Web Apps is het mogelijk om Gmail, Twitter, Facebook en andere diensten in de desktop te integreren, zodat deze gebruik kunnen maken van het Dash, notificaties en het messaging menu.

Ubuntu 12.10 bèta 1 is hier te downloaden. Het is de bedoeling dat er een tweede bèta van Ubuntu 12.10 op 27 september verschijnt waarna de finalversie op 18 oktober voor de deur moet staan.