2min

Tijdens het Intel Developer Forum (IDF) is de wet van Moore elk jaar een terugkerend thema: Wanneer zal de Wet van Moore stoppen? Bij Intel denkt men nog zeker tien jaar de Wet van Moore overeind te kunnen houden. Hoe het daarna gaat is moeilijk te voorspellen.

De Wet van Moore is een voorspelling van Gordon Moore uit 1965. Hij stelde dat vanaf 1965 elk jaar het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling zal verdubbelen. In 1970 stelde hij die voorspelling bij en zei dat het niet elk jaar, maar elke twee jaar zal verdubbelen.

Het Intel-team van Mark Bohr is op dit moment bezig met een microchip die gebruik maakt van een 5 nanometer productieproces. Om je een idee te geven hoe dat in verhouding staat, in 2010 kwamen zowel Intel als AMD met 32 nanometer-processoren. Volgend jaar staat een 22 nanometer processor op de planning om uitgebracht te worden door Intel. Deze processor uit de Haswell-serie, die bijna hetzelfde 22 nanometer-proces volgt als Ivy Bridge, gaat zijn kracht vooral halen uit de veranderde microarchitectuur.

Als deze processor eenmaal op de markt is, zal er gekeken worden of de architectuur van Haswell nog verder verbeterd kan worden. De architectuur zal aangepast worden naar een 14 nanometer-lithografie, wat de deur zal openen voor de Broadwell CPU’s. Bohr zegt: ”14 nanometer-technologie is volop in ontwikkeling op dit moment, het ligt vooralsnog goed op schema om eind volgend jaar productieklaar te zijn. We zullen dan in de loop van 2014 14 nanometer-CPU’s in de schappen zien liggen.”.

Bohr geeft aan dat ze ook al bezig zijn om verder vooruit te denken. Zo worden er plannen gesmeed om uiteindelijk ook 10-, 7- en 5 nanometer-processen te ontwikkelen. Bohr geeft aan dat hijzelf op dit moment bezig is met het verkennen van een 10 nanometer-proces. Bohr zegt daarbij dat er nog een aantal belangrijke beslissingen genomen moeten worden, maar dat ze erg dichtbij een oplossing voor het 10 nanometer-proces zijn.