2min

Op 25 oktober zal Microsoft hun nieuwe besturingssysteem Windows 8 samen met hun Surface tablets op de markt gaan brengen. Hoewel de meerderheid van de gebruikers wereldwijd nog steeds een desktop of laptop bezit heeft Microsoft dit besturingssysteem met name ontworpen voor apparaten met aanraakschermen. Microsoft staat dus voor de enorme taak om gebruikers te leren om gaan met de nieuwe interface van Windows 8. Het heeft daarvoor ook een nieuwe soort muizen en toetsenborden op de markt gebracht.

De eerste gebruikers die een beta van Windows 8 kregen uitten hun zorgen over het gebruik van de muis en keyboard binnen de nieuwe interface van Windows 8. Microsoft pakte dit gelijk aan en verbeterde de interface zodat deze beter in combinatie met muis en keyboard ging werken. Toch blijft de interface van Windows 8 een beetje onhandig en verwarrend voor diegene zonder touchscreen.

Microsoft probeert ook de laatste twijfels en klachten over de interface te tackelen. Zo heeft het bedrijf zelf toetsenborden en muizen op de markt gebracht die zijn geoptimaliseerd voor Windows 8. Ook heeft het bedrijf gebaren voor touchpad muizen bedacht die goed werken in Windows 8 maar waar fabrikanten rekening moeten houden. Deze nieuwe muizen kunnen ook handig zijn voor het ondersteunen van gebruikers die moeite hebben met moeilijk uit te voeren gebaren aan de rand van een aanraakscherm. Voor andere accessoire makers biedt dit enorme kansen, als iedereen met een desktop straks nieuwe muizen en toetsenbord gaat kopen kan er weer veel geld worden verdiend.

Eerder dit jaar gaf Microsoft aan dat het extra functionaliteiten aan de eigen Touch Mouse wilde toevoegen. Hieronder vallen één-vingerige swipe om mee te scrollen en een twee-vingerige swipe om applicaties aan te sturen en om de Windows 8 tegels te tonen. Maar ook om een zijbalk met instellingen, apparaatbeheer, delen en zoeken tevoorschijn te toveren.

Microsoft moet nu gebruikers gaan overtuigen dat de nieuwe generatie muizen en toetsenborden essentieel zijn in combinatie met het nieuwe besturingssysteem. Daarnaast zal Microsoft ook veel energie moeten steken in het onderwijzen van gebruikers hoe Windows 8 het makkelijkste gebruikt kan worden. Welke touch commando’s er zijn en waar bepaalde opties gevonden kunnen worden die nu op een andere plaats zitten dan in Windows 7.