1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Onderzoekers demonstreerden afgelopen week op de Research at the User Interface Software Technology conferentie een aantal projecten waarbij gebruik werd gemaakt van een ‘Forcepad’, de opvolger van de touchpad. Verwacht wordt dat deze opvolger van de gewone touchpad volgend jaar zijn intrede zal doen op de markt en voor het eerst zal verschijnen in verschillende ultrabooks.

De forcepad kan naast gewone swipe-bewegingen ook voelen hoe hard iemand drukt op de pad. Dit biedt een hele nieuwe dimensie aan mogelijkheden en gebruikerstoepassingen.

Eén van de nieuwe mogelijkheden is het eenvoudig bekijken van openstaande vensters die over elkaar heen zijn geplaatst. Door op deze vensters te gaan staan met de muis en naarmate er harder werd gedrukt op de forcepad werden de onderliggende vensters één voor één getoond.

Christian Corsten, een onderzoeker die betrokken was bij deze specifieke functie, zei: "We hebben een nieuwe dimensie toegevoegd in het wisselen van overlappende vensters. Normaal zou je de vensters één voor één weg moeten slepen maar met onze oplossing kun je er dwars doorheen door te drukken met je vinger".

Ook werd een toepassing gedemonstreerd waar een pop die aan touwtje vastzat werd bestuurt met de forcepad. Dit is niet heel functioneel maar het laat wel zien wat er allemaal mogelijk is met de nieuwe techniek.