1 min

Twee onderzoekers van Massachusetts Institute of Technology (MIT) beweren dat ze de duur van de batterij in een mobiele telefoon verdubbeld hebben, door efficiënter om te gaan met de energieversterker.

De professoren Joel Dawson en David Perreault zeggen dat energieversterkers de oorzaak zijn voor de korte tijd dat een batterij meegaat. De versterkers zouden namelijk zo’n 65 procent van de batterij opeisen. Op dit moment wordt gedurende het gebruik van de standby-mode het energieniveau relatief hoog gehouden, omdat componenten door de explosieve toename bij het activeren van het toestel anders mogelijk doorbranden.

Met het onderzoek dat de twee onderzoekers hebben verricht, is aangetoond dat de telefoons op een veel lager energieniveau stand-by kunnen staan, door gebruik te maken van een techniek die ze Eta Devices noemen. De technologie "asymmetric multilevel outphasing" werkt als een elektronische schakelaar. De schakelaar selecteert de laagst mogelijke voltages om door de transformators heen te jagen, wat resulteert in een minimaal stroomverbruik. Dawson en Perreault geven aan dat de techniek 20 miljoen keer per seconde de juiste voltages door kan geven.