2min

De Britse overheid gaat onderzoek doen naar Google’s belofte om websites die zich schuldig maken aan piraterij lager op de zoekresultaten pagina’s te laten zien. Dit onderzoek komt naar aanleiding van de grote hoeveelheid piraterijwebsites die nog steeds de top van de zoekresultaten domineren.

Al een jaar geleden werd Google erop attent gemaakt dat het zijn zoekresultaten moest aanpassen om piraterij via de zoekresultaten niet in de hand te werken. Als dit niet zou gebeuren, zouden er wetten ingesteld worden om dit tot een verplichting te maken. Deze waarschuwing kwam destijds van Jeremy Hunt, de toenmalige Engelse secretaris van Cultuur Media en Sport (CMS).

Google stelt dat het elke maand miljoenen sites devalueert om websites die auteursrechten schenden lager in de zoekresultaten te tonen en dat het verder ook makkelijker is geworden om websites die vermoedelijk auteursrechten schenden te rapporteren. Copyrighthouders stellen dat deze maatregelen nog steeds niet genoeg zijn en willen dat er meer actie ondernomen wordt door de zoekgigant.

Het CMS laat nu weten te gaan onderzoeken welke technische veranderingen Google in de afgelopen tijd heeft doorgevoerd om zijn steentje bij te dragen aan het verbergen van bekende piraterijwebsites in de top van de zoekresultaten. Een woordvoerder van het CMS stelt niet uit te sluiten dat door middel van wetgeving Google geforceerd zal worden om meer actie te ondernemen in de strijd tegen piraterij.

"Het departement is op de hoogte van de bezorgdheid van copyrighthouders over de afspraken van een jaar geleden. Zij vrezen dat deze afspraken niet de impact hebben waarop gehoopt werd. We gaan bekijken wat de technische veranderingen zijn die Google de afgelopen tijd heeft doorgevoerd en vanuit dat punt zullen we bekijken wat de verdere acties zijn."