2min

VR-Zone heeft het voor elkaar om details te bemachtigen over de gehele line-up van Intel’s nieuwe 22nm Haswell desktop-processors. In totaal gaat het hier om 14 verschillende CPU’s, waaronder zowel Core i7- als Core i5-processoren.

De nieuwe Haswell processoren zullen gebruik maken van een nieuwe LGA 1150-socket, die wordt geleverd in combinatie met de Lynx Point-chipset. De 14 processoren zijn opgedeeld in categorieën met een laag energieverbruik en standaard energieverbruik. Per categorie zijn er respectievelijk acht en zes varianten terug te vinden.

Het vlaggenschip van de nieuwe lijn aan Haswell-processoren vinden we in de Intel Core i7-4770K, deze heeft een kloksnelheid van 3,5 GHz en 4 rekenkernen die in totaal 8 threads tegelijk kunnen verwerken. De Intel Core i7-4770K kan daarnaast dankzij de Turbo-functie een kloksnelheid van 3,9 GHz bereiken. De nieuwe processoren zijn daarnaast allemaal uitgerust met een Intel HD Graphics 4600-GPU.

De processoren in de categorie standaard verbruik hebben allen een TDP-waarde van 84 Watt en kloksnelheden lopen uiteen van maximaal 3,5 GHz tot minimaal 3,0 GHz. De processoren in de categorie laag energieverbruik krijgen een TDP van 35 Watt, tot maximaal 65 Watt en een kloksnelheid tussen de 3,1 GHz. en de 2,0 GHz.

Alle Core i7-chips in de Haswell-lijn krijgen vier cores en acht threads met 8MB cache, de meerderheid van de Core i5-chips krijgt vier rekenkernen en vier threads, met een cache van 6MB.


De eerste ronde Haswell-processoren staan in de planning voor een lancering in het tweede kwartaal van 2013.