1 min

De Free Software Foundation is op zoek naar donaties en handtekeningen voor een belofte waarmee het hoopt aan SecureBoot een einde te maken.

In een blogpost op donderdag op de site van de Free Software Foundation werd een oproep gedaan om de belofte te doen geen hardware of computer meer te kopen of aan te bevelen die SecureBoot of enige andere, beperkende boottechniek ondersteunt. De belofte heeft de titel "Sta op voor je vrijheid om vrije software te installeren" en heeft tot nu toe 40.000 handtekeningen en de ondersteuning van 50 organisaties gekregen.

Naast de handtekeningenactie probeert de FSF ook meer donaties te krijgen, om daarmee SecureBoot te stoppen. Dit doel moet bereikt worden door steun van de publieke opinie, het stoppen van Microsofts poging om SecureBoot op ARM-apparaten te handhaven, door samen te werken met fabrikanten en met computerfabrikanten om te zorgen dat GNU/Linux beter ondersteund wordt.

In januari komt de Free Software Foundation bovendien met een nieuwe white-paper over SecureBoot. Eerder gaf de stichting al met een oplossing voor eindgebruikers om op computers met SecureBoot toch Linux te installeren.

De vraag is hoe succesvol de actie gaat worden, gezien het een zeer lastige uitdaging is. Voor meer informatie over de actie kan de website van de FSF bezocht worden.