2min

Gebruikers van Windows Phone hebben geen toegang meer tot Google Maps via de browser.

Het lijkt erop dat Google expres Windows Phone-gebruikers de toegang ontzegt tot Maps. Op zowel Windows Phone 8 als Windows Phone 7.5 krijgen gebruikers geen toegang tot maps.google.com. Overigens werkt maps.google.co.uk wel gewoon nog op die apparaten. Waarschijnlijk is Google die variant vergeten te blokkeren.

Google Maps op Windows Phone is nooit officieel door Google ondersteund. De zoekgigant laat weten: "De mobiele webversie van Google Maps is geoptimaliseerd voor WebKit-browsers zoals Chrome en Safari. Echter, omdat Internet Explorer geen WebKit-browser is, zijn Windows Phone-apparaten op dit moment niet in staat Google Maps te bekijken." De verklaring laat dus in het midden waarom Windows Phone-gebruikers nu opeens geen toegang hebben tot Google Maps.

Microsoft heeft ook op de zaak gereageerd en laat weten dat: "Internet Explorer in Windows Phone 8 en Windows 8 dezelfde rendering engine hebben." Hiermee doelt het waarschijnlijk op het feit dat Google Maps wel gewoon in Internet Explorer op Windows 8 werkt.

De relatie tussen Microsoft en Google is niet heel goed meer, zo lijkt het. Google heeft Exchange ActiveSync-ondersteuning stopgezet voor onder meer nieuwe Windows Phone-gebruikers die Gmail willen gebruiken en heeft geen plannen om een YouTube-app voor Windows Phone te ontwikkelen of toe te laten, iets wat Microsoft niet leuk vindt.

Microsoft daarentegen kwam met een ‘Scroogled’- en Bing it on-campagne. In de Scroogled-campagne in de krant ging het los over het privacybeleid van Google. Daarnaast is Microsoft strenger betreffende de royalty’s van Android-fabrikanten.


Google heeft laten weten de blokkade ongedaan te zullen maken. In een verklaring laat het bedrijf weten: "Regelmatig testen we de compatibiliteit van Google Maps met mobiele browsers om zeker te weten dat we de beste ervaring bieden voor die gebruikers. In onze laatste test bood IE mobile nog altijd geen goede Google Maps-ervaring, met geen mogelijkheid om te pannen of zoomen en basisfunctionaliteit te gebruiken. Daardoor besloten we om mobiele IE-gebruikers om te leiden naar Google.com waar ze ten minste nog lokale zoekopdrachten konden uitvoeren.

(..) Recente verbeteringen aan IE mobile en Google Maps bieden nu een betere ervaring en we zijn nu bezig de omleiding te verwijderen. We zullen de compatibiliteit van Google Maps blijven testen met andere mobiele browsers om de best mogelijke ervaring voor onze gebruikers te bieden."