2min

Er worden momenteel meerdere films gemaakt over het leven van Apple’s mede-oprichter Steve Jobs, wie in 2011 overleed. Van één van die films, genaamd iJOBS, is de eerste scène op het internet verschenen. Steve Wozniak, de andere oprichter van Apple, doet gelijk zijn zegje over het fragment. Het getoonde scenario is volgens hem nooit gebeurd en de karakters zijn slecht weergegeven.

Wozniak kan zich onder andere niet vinden in de manier waarop Steve Jobs door acteur Ashton Kutcher wordt neergezet. "Deze scène komt niet in de buurt van de werkelijkheid", zo schrijft Wozniak in een reactie tegenover Gizmodo. "We hebben nooit zo’n interactie en rolverdeling aangenomen. Ik weet niet eens zeker waarop gedoeld wordt in dit fragment."

De eerste scène van iJOBS werd eerder deze week getoond tijdens Entertainment Tonight, een Amerikaans televisieprogramma. In de scène wordt getoond hoe Jobs en Wozniak het idee bespreken om het besturingssysteem publiekelijk uit te brengen, maar Wozniak hier geen brood in ziet. Volgens Wozniak’s reactie waren de rollen in werkelijkheid juist omgedraaid. Wozniak zag wel wat in computers, maar Jobs leerde ze pas na verloop van tijd waarderen.

Wozniak is overigens niet te beroerd om de wereld de echte waarheid te leren, hiervoor moet men terugvallen op zijn boek iWoz. "Als de film leuk is, vind ik het al mooi. Degene die mijn boek iWoz leest zal echter een duidelijker beeld van de gang van zaken krijgen."

iJOBS zal vandaag tijdens het Sundance Film Festival in Park City in de Amerikaanse staat Utah in premiere gaan. In de Verenigde Staten draait de film op 19 april in de bioscopen.