1 min

Het marktaandeel van Windows 8 is in januari gestegen naar 2,36 procent. Tegelijkertijd zakt het aantal Windows 7-gebruikers, dit is voor de eerste keer sinds de introductie van de software.

Het marktaandeel van Windows 8 zit nog altijd in de lift, met een plus van 0,58 procent in een maand tijd. Stijging van het aantal Windows 8-gebruikers was al voorspeld, maar de groei van het marktaandeel valt toch tegen. Het einde van de introductieperiode in januari zou een grotere piek veroorzaken, doordat de prijs van het nieuwe systeem sinds gisteren ongeveer vijf keer hoger ligt dan voorheen.


Windows Vista blijft gestaag zakken en komt deze maand uit op 5,24 procent, met een verlies van 0,43 procent ten opzichte van de maand ervoor. Windows XP-gebruik stijgt opvallend genoeg met 0,43 procent, maar herstelt daarmee nog niet volledig van de daling van 0,74 procent in december.

Afgelopen december was de eerste in zes maanden waarin Windows geen marktaandeel verloor, maar door de daling van Windows 7 geeft de software ook in januari weer toe aan concurrenten OS X en Linux. Spannende tijden voor Windows dus. Het is de vraag wat er met het marktaandeel van Windows 8 gaat gebeuren nu een upgrade stukken duurder is geworden.